lördag 18 oktober 2014

Estetiska lärprocesser

I detta inlägg berörs följande kursmål:
  •  redogöra för och problematisera aktuell didaktisk forskning med relevans för barns språkliga, matematiska och estetiska lärprocesser

Vi började dagen med en presentation av estetiska lärprocesser och hur man ska tänka kring dessa. Marie Bendroth Karlsson1 tog bland annat upp att det finns olika sätt att lära genom medier, nämligen medieneutralt eller mediespecifikt. Det medieneutrala handlar om att man sätter konsten eller mediet i sig ur fokus och istället lär sig tillsammans med eller genom konsten. Det är alltså ett tillvägagångssätt för att lära sig något annat. Det mediespecifika handlar istället om att man lär sig något som är specifikt för mediet. Inom bild kan det till exempel handla om att man lär sig om en viss konstnär. Det mediespecifika lärandet är alltså ett lärande som sker inom själva ämnet.

Senare under passet träffades vi i textilhögskolan där vi delades upp i våra studiegrupper för att sedan bli ivägskickade till ett utvalt konstverk. Vår uppgift handlade om att vi tyst, var och en, skulle betrakta konstverket i fem minuter och samtidigt skriva ner tio associationer vi fick vid betraktandet. Dessa associationer skulle vi sedan dela med varandra för att reflektera över hur lika eller olika vi tänkte och sammanfatta vår gemensamma tankegång. Vårt konstverk syns på bilden till vänster. Förvånansvärt var det när vi upptäckte att vi hade fått ganska lika uppfattningar om vårt konstverk. De flesta associerade henne med något från sagan, mystik och en del tyckte hon var läskig. Jag reflekterar över att materialet betyder mycket i hur man uppfattar ett objekt. Hade denna skulptur varit i gips hade vi förmodligen fått andra associationer. När den nu istället är gjuten i mässing (jag är inte helt säker, men det är vad det ser ut som) blir intrycket mer mörkt och mystiskt. I förskolan tror jag det är viktigt att vi tänker på vad olika material ger för signaler så att vi är medvetna om vad vi vill förmedla och vad vi vill att barnen ska lära sig. 
När vi sammanfattat våra tankar i grupp sattes vi ihop med en eller två andra grupper för att se vilka kopplingar det fanns mellan våra skulpturer. Diskussioner skapades och många tankar sattes i rullning. Om man arbetar på det här sättet i förskolan tror jag att det skulle bli intressanta diskussioner som kanske så småningom kan utvecklas till att man tillsammans skapar en saga där reflektionerna kommer till användning.

Ska man se till läroplanen säger den följande om uppgiften. 
"Genom undervisningen i ämnet bild ska eleverna sammanfattningsvis ges förutsättningar att utveckla sin förmåga att analysera historiska och samtida bilders uttryck, innehåll och funktioner."
(Lgr11, s. 20)
Jag tycker man ser tydligt att detta blir ett arbetssätt där man analyserar skulpturens uttryck. Jag tycker att skulptur hör samman med bild eftersom att det egentligen handlar om en tredimensionell bild.

Här nedan syns två av de andra gruppernas skulpturer. 


1Marie Bendroth Karlsson, föreläsning/workshop 7 oktober 2014 

Referenser


  • Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet 2011. (2011). Stockholm: Skolverket
  • Tillgänglig på Internet: http://www.skolverket.se/publikationer?id=2575



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar