lördag 4 oktober 2014

Musik och rytmik

Detta inlägg berör följande kursmål:

  • redogöra för och problematisera aktuell didaktisk forskning med relevans för barns språkliga, matematiska och estetiska lärprocesser


Vi har haft två pass inriktade på musik tillsammans med Hanna Höglund1 där vi gått igenom sådant man kan ha nytta av när man bygger upp ett musikpass eller arbetar med musik överlag. Hanna gjorde oss bland annat medvetna om att barn sjunger ljusare än vuxna eftersom att de har mindre stämband vilket gör att det kan vara bra att låta ett barn ta ton när vi ska sjunga tillsammans med en barngrupp.

Puls och takt

Hanna1 förklarade för oss att pulsen i en låt är det första man känner att man vill klappa, medan takt istället är uppbyggnaden på låten, det vill säga fyrtakt eller tretakt. Alla människor har en egen puls, det är hur snabbt eller långsamt vi går. Ett bra sätt att ta reda på sin egen puls kan vara att gå omkring lite och känna efter hur det känns. Hanna gjorde oss medvetna om att barns kroppsliga puls är högre än vuxnas vilket gör att det kan vara mer ansträngande för dem att ta till sig en långsam puls.

Gestaltning

Gestaltning med gymnastikband
Vi har även fått arbeta med gestaltning av musik med hjälp av olika redskap för att känna av hur olika det blir om man använder sig av gymnastikband, som är lätta och långa  och kräver att man arbetar stort, jämfört med ärtpåsar som stumma och går att balansera med och slutligen jämfört med bollar som är bra på att studsa. Detta var ett nyttigt moment eftersom det visade på att man som pedagog kan styra klimatet i ett rum bara genom att vara medveten om vilka material man plockar fram. Det visar också hur olika material lockar fram olika sorters rörelser.

Vi ljudsätter en textrad
I gestaltningen har vi även fått arbeta med att ljudsätta ramsor med och utan instrument. Vi blev då tilldelade en rad var och skulle sedan komma på ett passande ljud. När vi fick använda oss av instrument blev det mest koncentration på att ljudet på instrumentet skulle passa, medan den gången vi arbetade utan instrument lockade fram mer fri kreativitet.








Konkreta tips

Någonting Hanna1 var duktig på under passen var att ge oss konkreta tips och idéer på hur man kunde arbeta. Vi har fått med oss nya sånger och aktiviteter som vi kan ta med oss antingen som de är eller utveckla själva när vi kommer ut i arbetslivet. Detta är något jag kan tycka har saknats tidigare under utbildningen. Under sista passet hade Hanna tagit med sig en hel del musikböcker där hon visade några som riktade sig till de allra minsta och några för de lite äldre barnen. 

Den här terminen har hittills varit full av inspirerande moment och jag längtar efter att komma ut i arbetslivet för att testa!

Boktips för att arbeta med musik tillsammans med barn.
Boktips för att arbeta med musik tillsammans med de minsta.
1Hanna Höglund workshop 3 oktober 2014

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar