Under denna termin kommer vi att spendera fem dagar ute i verksamheten. Denna terminen har vi fått välja lite vart vi vill vara någonstans och även om vi vill vara i förskoleklass eller förskola. Som det låter nu kommer vi som haft vår praktik i förskoleklass få behörighet till det medan de andra kommer att få nöja sig med att vara behöriga i förskolan. Oavsett vilket ser jag som är placerad i förskoleklass detta som en möjlighet till att ta reda på om förskoleklassen är något jag vill arbeta inom eller ej.
Vi har inte fått någon utbildning som handlat om förskoleklassen specifikt, vilket gör att dessa dagar och även den kommande VFU-perioden kommer att bli spännande. Jag tror att de kommer vara fyllda med nya intryck och även funderingar över arbetssätt.
Dagarna innan VFU:n
Till skillnad från förskolan har jag hittills fått uppfattningen av att förskoleklassen är mer strukturerad och uppdelad. Jag har märkt att mitt synsätt som är mer fritt och öppet inte helt klickar med vad jag ser i förskoleklassen och att lärarna i förskoleklassen vill att barnen ska utvecklas på ett mer konkret sätt. Jag har hittills mött mycket arbete i färdiga böcker där barnen ska lära sig skriva och läsa, samt matematik. Det märks tydligt att förskoleklassen är en förberedelse inför skolan som behövs för alla barn. Det blir precis som det låter, ett steg mellan förskola och skola.Uppgiften vi har under fältdagarna innan vfu:n är att bli inspirerade till att skapa ett didaktiskt material som ingår i verksamhetens befintliga tema. Min förskoleklass har inget tydligt tema vilket gör att jag kommer att anpassa mitt material utefter vad de håller på med i matematiken och/eller svenskan. Än så länge har jag en tanke, men ingen färdig idé.
"Genom undervisningen i ämnet matematik ska eleverna sammanfattningsvis ges förutsättningar att utveckla sin förmåga att formulera och lösa problem med hjälp av matematik samt värdera valda strategier och metoder, använda och analysera matematiska begrepp och samband mellan begrepp, välja och använda lämpliga matematiska metoder för att göra beräkningar och lösa rutinuppgifter, föra och följa matematiska resonemang, och använda matematikens uttrycksformer för att samtala om, argumentera och redogöra för frågeställningar, beräkningar och slutsatser."(Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet 2011, s. 63)
För att göra det lättare för mig själv har jag valt att utgå från överstående citat hämtat ur läroplanen.
Dagarna efter VFU:n
VFU:perioden har passerat och jag har haft tid i skolan. När jag nu har genomfört min vfu känner jag mig mer säker på hur allt fungerar i en förskoleklass om man jämför med hur det fungerar i förskolan. Det är en verksamhet som är mer inspirerad av skolan i den mån att det hålls lektionspass, men fortfarande innehåller mycket fri lek. Jag känner mig tryggare i min roll som förskollärare och tror att jag någon gång i framtiden absolut skulle kunna tänka mig att arbeta i förskoleklass. De två fältdagarna som har varit placerade efter vfu:n har handlat om att följa upp mitt didaktiska material. Jag valde att skapa en låda av vykort tillsammans med barnen. Det handlade om att de fick sy ihop alla sidorna med langettstygn. Jag har inspirerats av matematik och slöjd, men ser att jag även fått in en hel del svenska då barnen hela tiden diskuterat under arbetets gång.
När jag kom tillbaka efter vfu:n hade arbetet med kortlådorna i princip stannat av helt och de som inte blev färdiga fick på eget initiativ försöka bli det. Jag inser att det någonstans behövs en drivande kraft för att projekt som dessa ska bli klara och i detta fallet var det givetvis jag. När jag kom tillbaka var det dessutom december och julförberedelserna var i full gång. Det var mycket pyssel och jag såg ingen som inspirerats av mitt arbete. Jag inser att arbetet med kortlådorna var något krävande gällande tiden och att det därför stannat av, annars såg jag att barnen utvecklades och efter mina reflektioner har även jag utvecklats och sett att projekt som dessa kanske tar lite mer kraft och tid än man tror från början.
- Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet 2011. (2011). Stockholm: Skolverket
- Tillgänglig på Internet: http://www.skolverket.se/publikationer?id=2575
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar