onsdag 14 januari 2015

Navet del 2

Andra gången på navet fokuserade vi inte på omgivningen, utan var i ett rum där vi fick experimentera i draken Bertas anda. Experimenten var inriktade på fysik och kemi och framför allt lämpliga för en barngrupp vilket i detta betyder att inget av ämnena är farligt att få i sig och att experimenten är simpla att utföra. I bilderna här bredvid har vi använt oss av färgade sockerlösningar med olika densitet där vår uppgift blev att försöka få så många olika färger som möjligt genom att droppa dessa i ett provrör med hjälp av en pipett.
Ett smart tips vi fick under dagen var att om vi någon gång skulle köpa in provrör till förskolan skulle vi köpa sådana utan kanter eftersom att de med kanter ofta går sönder i diskmaskinen och därmed blir farliga i och med vassa kanter i glas. 
Andra delen av dagen arbetade vi med fysik och då främst ljud. Vi fick bland annat prova på ett ljudmemory vilket var klurigare än man kan tro. Utöver ljudmemoryt fick vi ett stort kabelrör där vår utmaning blev att försöka ta reda på hur många olika sätt man kunde utforska röret på som skapade ljud. Jag tror många av oss blev fascinerade över hur många sätt det fanns att utforska ett rör på gällande ljud. Jag fick också en större insikt i hur små barn utforskar sin omvärld och ser att ljud är ett bra område att experimentera inom tillsammans med de yngsta. 

Alla de experiment vi gjort under dagen går också att förknippa med skapande eftersom att mycket av det går att koppla till andra estetiska områden, ljudmemoryt kan till exempel kopplas ihop med musik och experimentet med densitet kan kopplas ihop med bild. Med dagen tar jag med mig ännu mer inspiration till att experimentera med barnen och längtar tills jag äntligen får komma ut och arbeta!

Läroplanen visar också på att vi ska arbeta med fysik och kemi.
"Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar sin förståelse för naturvetenskap och samband i naturen, liksom sitt kunnande om växter, djur samt enkla kemiska processer och fysikaliska fenomen,"
(Läroplan för förskolan, lpfö 98 rev. 2010 s. 10)

Referenser:

  • Läroplan för förskolan Lpfö 98 [Elektronisk resurs]. [Ny, rev. utg.] (2010). Stockholm: Skolverket
  • Tillgänglig på Internet: http://hdl.handle.net/2077/30905


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar