I detta inlägg berörs följande kursmål:
- självständigt planera, genomföra, utvärdera och kritiskt reflektera över tematiskt arbete där de estetiska arbetsformerna används för att undersöka och bearbeta olika kunskapsområden
Göteborgs stadsmuseum
Stadsmuseet i Göteborg bjuder oss på en resa från forntidens Sverige till den temporära utställningen om 70-talet. Det finns mycket man kan arbeta med på stadsmuseet eftersom det är stort och innehåller mycket information. De olika tidsepokerna som beskrivs är intressant uppbyggda, men av utställningarna märks det av att barnens upplevelse har tagits i akt olika mycket i olika tidsepoker. Historia är det centrala här även om en påhittig pedagog säkert kan tänka sig massor av andra sätt att arbeta med utställningarna. Stadsmuseet är ganska stort vilket gör man att vid besök med barngrupper förmodligen gör besöket lättare om man väljer att begränsa sig till en tidsepok. Genom att begränsa sig till en epok tror jag barnen får ett bättre sammanhang och får som mest kunskap eftersom det skapar färre nya intryck. För att koppla detta till läroplanen har jag valt ut två strävansmål jag tycker vi får in i ett besök på Göteborgs stadsmuseum.
"Förskolan ska sträva efter att varje barn tillägnar sig och nyanserar innebörden i begrepp, ser samband och upptäcker nya sätt att förstå sin omvärld."
(Läroplan för förskolan, lpfö 98 rev. 2010 s. 10)
"Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar intresse och förståelse för naturens olika kretslopp och för hur människor, natur och samhälle påverkar varandra."
(Läroplan för förskolan, lpfö 98 rev. 2010 s. 10 )
Ett besök på Göteborgs stadsmuseum skulle jag göra i samband med ett tema som behandlar vår historia på något vis. Det hade även varit ett bra besök om barn visar att de är intresserade av vikingar eller om man på förskolan arbetar med att belysa barnen om olika religioner då en av utställningarna bland annat visar hur kristendomen kom till Sverige. Överlag är stadsmuseet trevligt, men något stort för att barn ska orka ta sig igenom hela och vara observanta.
Hasselblad Center
I Göteborgs konstmuseum ligger en egen avdelning som är inriktad på fotokonst. Vid mitt besök fanns där två utställningar där den ena var av fotografen Ishiuchi Miyako. Ishiuchi Miyakos bilder innehöll mycket historia och motiven var bland annat kläder och objekt som tillhörde offren i Hiroshima och även bilder på tillhörigheter till konstnären Frida Kahlo. Det fanns även en serie fotografier på kvinnor med diverse ärr där Ishiuchi Miyako ville belysa det kvinnliga skönhetsidealet. Till skillnad från Stadsmuseets utställningar ser jag här fler ingångspunkter till hur man skulle kunna arbeta med dessa fotografier tillsammans med barnen, men det kan hända att det har med mitt egna konstintresse att göra. Ett besök på hasselblad skulle till exempel kunna inspirera till att låta barnen ta egna fotografier för att skapa en egen utställning, de skulle också kunna användas till matematik eller livskunskap då bilderna dels innehöll mycket linjer, dels var lätta att relatera till. Ett besök på Hasselblad hade inte heller behövts begränsas på samma sätt som ett besök på stadsmuseet då Hasselblad Center är mindre.
"Förskolan ska sträva efter att varje barn tillägnar sig och nyanserar innebörden i begrepp, ser samband och upptäcker nya sätt att förstå sin omvärld/.../ utvecklar intresse för bilder, texter och olika medier samt sin förmåga att använda sig av, tolka och samtala om dessa, utvecklar sin skapande förmåga och sin förmåga att förmedla upplevelser, tankar och erfarenheter i många uttrycksformer som lek, bild, rörelse, sång och musik, dans och drama."
(Läroplan för förskolan, lpfö 98 rev. 2010 s. 10)
Världskulturmuseet
Under mitt besök på världskulturmuseet var det tre utställningar öppna varav jag fastnade för den ena mest. Jag fastnade för en utställning som hette Jordlingar. Utställningen Jordlingar hade ett utomstående perspektiv där vi människor förklarades som om det vore för varelser som inte vet vilka vi på jorden är. Utställningen var helt anpassad efter barnen genom att föremål och fakta var placerad i barnens längd och allt var förklarat på ett enkelt sätt. Allt i utställningen fick röras och miljön lockade till lek. Detta är en utställning som kan tilltala alla barn på förskolan då även de yngsta. Det är en utställning som kan upplevas med hela kroppen. Jag kan tänka mig att ett arbete med denna utställning i förskolan skulle kunna riktas in på hållbar utveckling, livskunskap, rymden eller varför inte färger och former. Här ovan finns en film som visar lite av utställningen och hur man har arbetat med ett besök av en barngrupp. Jag ser att följande mål ifrån läroplanen lätt skulle kunna belysas här.
"Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar sin nyfikenhet och sin lust samt förmåga att leka och lära,/.../utvecklar sin förmåga att lyssna, reflektera och ge uttryck för egna uppfattningar och försöker förstå andras perspektiv,/.../utvecklar sin förståelse för rum, form, läge och riktning och grundläggande egenskaper hos mängder, antal, ordning och talbegrepp samt för mätning, tid
och förändring,/.../utvecklar sin förmåga att urskilja, utforska, dokumentera, ställa frågor om och samtala om naturvetenskap."
(Läroplan för förskolan, lpfö 98 rev. 2010 ss. 9-10)
Vad har då jag fått ut av alla dessa besök på museum som jag kan använda mig av i min kommande yrkesroll?
Jag ser att det är viktigt att planera upp besöken genom att man som pedagog besöker museet innan för att på så sätt bilda sig en uppfattning om hur man kan arbeta med de olika utställningarna. Jag har fått förståelse för att det ibland kan vara bra att fråga om hjälp av de som arbetar på museet då de har mer kunskap om de olika föremålen/verken och därmed kan förklara och göra oss åskådare mer erfarna. Jag ser också att det är viktigt att läsa på om området utställningarna behandlar för att få så mycket ut av det som möjligt vilket gör att det kan vara ännu viktigare att arbeta med det behandlade området tillsammans med barngrupp innan man ger sig ut på en studieresa.
Referenser:
- Läroplan för förskolan Lpfö 98. [Ny, rev. utg.] (2010). Stockholm: Skolverket
- Tillgänglig på Internet: http://www.skolverket.se/publikationer?id=2442
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar